browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Изложба „Српски просвјетитељи“

Posted by on May 25, 2019

Наша пријатељи, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, поклонили су осам плаката са  изложбе под називом „Српски просветитељи“. Наиме, на неуобичајен начин представили су историјске околности и у хронолошком низу, основне податке из живота и рада српских просвјетитеља. Плакати су у нашој школи постављени на зидовима поред кабинета, те на тај начин су  доступни ширем кругу заинтересованих ученика, наставника и посјетилаца.

Ћирило и Методије имају кључне заслуге за почетке словенске писмености, учвршћивање хришћанства међу Словенима, развој њихове духовности и културе и тиме увођење у хришћански свијет, али и позиционирање словенских држава на историјској сцени.   Свети Сава, први српски архиепископ, ударио је темеље аутокефалној српској цркви и српској духовности, а то је период стварања самосталне средњевјековне српске државе у 12. и 13. вијеку. Значај Доситеја Обрадовића за српску културу и просвјету је немјерљив. Он је у неписмену и сељачку Србију увео Европу, а то је период ослобађања од вишевјековног робовања под туђинском влашћу крајем 18. и почетком 19. вијека. Вук Стефановић Караџић је својим дјеловањем Србији одшкринуо врата Европе, а то је период стварања модерне српске државности, када је извршена реформа језика и писма и ударени темељи модерне српске књижевности и културе у 19. вијеку.

1 (5) 2 (8)
3 (5) 4 (5)

Comments are closed.